Οδικό ταξίδι στα Βαλκάνια - Μέρος 4: Σλοβενία, Λουμπλιάνα

Λουμπλιάνα

Λουμπλιανα

Η πόλη:

Η Λουμπλιάνα είναι μια μαγευτική πόλη με τα αξιοθέατά της να είναι σχετικά κοντά.Τι να δείτε:

Λουμπλιανα1

Με αρχή την γέφυρα των δράκων περπατήστε τους δρόμους που είναι παράλληλα με το ποτάμι που διασχίζει την πόλη και ονομάζεται Λουμπλιάνιτσα (Ljubljanica).


Λουμπλιανα2

Η επόμενη γέφυρα είναι αυτή του χασάπη (Butcher’s Bridge). Αγοράστε από τα παρακείμενα μαγαζάκια ένα λουκέτο αγάπης (5€) και αφήστε κι εσείς το αποτύπωμά σας στην πόλη, «κλειδώνοντάς» το στην γέφυρα.


Λουμπλιανα3

Συνεχίστε να κάνετε την βόλτα σας στην πόλη παράλληλα με το ποτάμι. Κάποια στιγμή, όταν θα δείτε την τριπλή γέφυρα, θα πρέπει να στρίψετε αριστερά για να βγείτε στον άλλο κεντρικό δρόμο της πόλης.

Ένα υπέροχος πλακόστρωτος δρόμος που αν είστε τυχεροί θα ακούσετε από τα μεγάφωνα να παίζει Μπαχ, Μπετόβεν, Σούμπερτ και άλλους κλασσικούς. Μάλιστα, στις 12.00 το μεσημέρι χτυπούν ρυθμικά οι καμπάνες των εκεί εκκλησιών.

Είναι βέβαιο, ότι θα μεταφερθείτε νοερά σε άλλες εποχές περπατώντας στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης (Mackova ulica).


Λουμπλιανα6

Ψηλά στην πόλη θα βλέπετε κι ένα μεσαιωνικό κάστρο. Επιλέξτε το τελεφερίκ ή τα πόδια σας (αρκετά απαιτητική διαδρομή) για να το επισκεφτείτε. Από εκεί μπορείτε να δείτε την πόλη της Λουμπλιάνας από ψηλά.


Λουμπλιανα παρκο Τιβολι

Τέλος, αν αντέχετε να περπατάτε, πηγαίνετε οδικώς και στο πάρκο της πόλης, το Τίβολι. Θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από το μεγάλο δάσος του και το πράσινο που έχει.

Πού να φάτε:

Στους δρόμους παράλληλα με το ποτάμι υπάρχουν πολλά υπαίθρια μαγαζάκια που καλύπτουν κάθε όρεξη. Υπαίθριο μαγαζάκι με burger και πάντα πολλά άτομα να κάθονται, κόστος για 4 άτομα: 50€.

Για τους οδηγούς:

Το κέντρο της Λουμπλιάνας είναι όλο πεζοδρομημένο. Το κοντινότερο πάρκινγκ σε αυτό είναι το center parking. Η χρέωση είναι 2€ την ώρα.

Η διαδρομή από τα σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας και πίσω, γίνεται σ' έναν σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο, όπου η οδήγηση είναι εύκολη και ξεκούραστη, χωρίς επικίνδυνες στροφές και κλίσεις στο δρόμο. Τα όρια ταχύτητας είναι 130 χλμ.
borders croatia slovenia

Διόδια:

Αγοράστε βινιέτα στο πρώτο βενζινάδικο που θα βρείτε στην εθνική οδό. Κοστίζει 15€ για μια εβδομάδα και είναι η οικονομικότερη που μπορείτε ν’ αγοράσετε.

Νόμισμα:

Το νόμισμα της Σλοβενίας είναι το €.

Κινητά τηλέφωνα:

Η Σλοβενία είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται περιαγωγή δεδομένων για να λειτουργήσετε το τηλέφωνό σας. Κλήσεις, sms και ότι άλλο κάνετε από το κινητό σας έχει ακριβώς την χρέωση που θα είχε και στην Ελλάδα.

Τοπική ώρα:

-1 από την ώρα Ελλάδας.

Έγγραφα για τη διέλευσή σας στα σύνορα:

Ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες για ενήλικες και για παιδιά που έχουν κλείσει τα 12 τους χρόνια.

Διαβατήριο για τα μικρότερα παιδιά, μια που δεν μπορούν να εκδώσουν ταυτότητα. Το παράβολο για το διαβατήριο κοστίζει περίπου 75€.

Πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο. Ζητήστε από την ασφαλιστική σας να την εκδώσει και να σας την ταχυδρομήσει δωρεάν.

Για την σωστή διαχείριση του χρόνου σας, υπολογίστε καθυστερήσεις 10-20’ στα σύνορα από τις ουρές των οχημάτων.

Προηγούμενες στάσεις του ταξιδιού:
στην Βόρεια Μακεδονία / Σκόπια
στην Σερβία / Βελιγράδι και Νις
στην Κροατία / Ζάγκρεμπ
Συνεχίστε το ταξίδι:
στην Βουλγαρία / Σόφια