Διακοπές στα Χανιά

Διακοπές στα Χανιά.

Προς το τέλος του Αυγούστου, πιστοί στο ραντεβού μας με τις ελληνικές θάλασσες, αποφασίσαμε φέτος να επισκεφτούμε την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα να κάνουμε διακοπές στα Χανιά. Λόγω της εποχής δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε κατάλυμα μέσω του rbnb. Πιο συγκεκριμένα, μείναμε στο “the platanus house”, μια υπέροχη, προσφατα ανακαινισμένη με γούστο, μονοκατοικία. Είχε όλες τις ανέσεις, κήπο και κυρίως την ζεστή φιλοξενία του Νεκτάριου που είναι ο ιδιοκτήτης. Με έδρα τον Δραπανιά οι εξορμήσεις μας στο νομό Χανίων ήταν πανεύκολες.

Ο Δραπανιάς είναι ένα μικρό χωριό λίγα λεπτά μακριά από την Κίσσαμο ή αλλιώς το Καστέλι Χανίων. Από το Καστέλι κατάγονταν κι ο κορυφαίος ηθοποιός μας, Μάνος Κατράκης. Ονομάστηκε έτσι λόγω του κάστρου (castle) που υπάρχει εκεί. Πρόκειται μάλιστα να κατασκευαστεί και το νέο διεθνές αεροδρόμιο. Το Καστέλι εκτός από έναν παραλιακό πεζόδρομο, δεν έχει κάτι άλλο για να επισκεφτείτε. Στον κεντρικό του δρόμο θα βρείτε πολλά σουπερ μάρκετ για ν’ αγοράσετε ότι χρειαστείτε. Επειδή είναι «στρατηγικό» μέρος για τις διάσημες κοντινές παραλίες, στην Κίσσαμο θα βρείτε πάρα πολλά τουριστικά καταλύματα.

Διακοπές στα Χανιά - Αναχώρηση από Πειραιά
Βουτιά no1 - Φαλάσαρνα
Διακοπές στα Χανιά - Φαλάσαρνα

Η Φαλάσαρνα βρίσκεται περίπου 15 χλμ μακριά από το Καστέλι και δικαίως θεωρείται και έχει ψηφιστεί σαν μια από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Μάλιστα τα ηλιοβασιλέματα εκεί συναγωνίζονται σε γραφικότητα ακόμα και αυτά της Σαντορίνης. Προγραμματίστε όταν πάτε σ’ αυτή την παραλία να μείνετε μέχρι αργά για ν’ απολαύσετε κι εσείς το καταπληκτικό σούρουπο. Επιλέξτε τα μπαρ (ξαπλρώστρες) ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Τα πρώτα είναι για τη νεολαία, τα επόμενα για οικογένειες. Πρόκειται πάντως για άρτια οργανωμένη παραλία. 

Τα νερά στην Φαλάσαρνα είναι κρυστάλλινα, σκέτη μαγεία κι αμμουδιά απίστευτη. Όσες βουτιές και να κάνεις δεν «χορταίνεις». Μεταξύ των παραλιών στην Φαλάσαρνα, υπάρχουν βραχάκια. Βάλτε μάσκες, πάρτε τα παιδιά σας και ευχαριστηθείτε το υποθαλάσσιο περιβάλλον. Επειδή μιλάμε για την καλύτερη ίσως παραλία της περιοχής πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σε περιόδους με πολύ τουρισμό, ο κόσμος είναι τόσο πολύς που αν πάτε αργά (π.χ.11.00 πμ) μπορεί να μην βρείτε ομπρέλες και το 20λεπτο που χρειάζεστε να φτάσετε από το Καστέλι να γίνει 40λεπτο.

Βουτιά no2 - Μπάλος
Διακοπές στα Χανιά - Μπάλος

Ο Μπάλος απέχει από το Καστέλι περίπου 15 χλμ και όταν τον αντικρίσετε για πρώτη φορά, θα σκεφτείτε ότι κάπως έτσι πρέπει να είναι κι ο παράδεισος. Οι τρόποι για να πάτε είναι δύο. Από θαλάσσης, παίρνοντας το πλοίο από την Κίσσαμο και από ξηράς. Θα φτάσετε περίπου στον ίδιο χρόνο: 40’-45’. Ο δρόμος με το πλοίο είναι ο εύκολος και ακριβός. Αφήνετε το αμάξι σας στην Κίσσαμο, πληρώνετε περίπου 100€ για 4 άτομα και σε λίγο βουτάτε στα νερά του Μπάλου. Ο δρόμος με το αμάξι είναι δύσκολος. Τα 10 από τα 15 χλμ της διαδρομής είναι ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος, με μεγάλες πέτρες και λακκούβες, πολλές στροφές, όπου πρέπει να πηγαίνεις πολύ – πολύ σιγά. 

Η λιμνοθάλασσα

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι προστατευόμενη περιοχή (υπάρχει και περιβαλλοντικό τέλος 1€/άτομο στην αρχή του δρόμου) και γι αυτό υποθέτω δεν τον ασφαλτοστρώνουν. Φτάνοντας στο μεγάλο πάρκινγκ, δεν σημαίνει ότι φτάσατε και στην θάλασσα. Από εκεί αρχίζει μια 20λέπτη πολύ δύσκολη κατάβαση για την παραλία. Υπάρχει η δυνατότητα με 10€ να πάτε και με γαιδουράκι στην παραλία. Αν πάτε με τα πόδια, μην πάρετε παρά μόνο τ’ απαραίτητα μαζί σας και επιλέξτε την δεξιά διαδρομή, όπου πάνε κι οι περισσότεροι. Στα μισά της διαδρομής θα δείτε, κάτι το οποίο δεν μπορούν να δουν όσοι πάνε με το πλοίο: τον Μπάλο από ψηλά. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική. Αυτό που βλέπετε δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την καλύτερη παραλία που έχετε δει ή ονειρευτεί. 

Φτάνοντας στην παραλία, επιλέξτε την δεξιά πλευρά της, που είναι και οι περισσότερες ομπρέλες και ξαπλώστρες (5-6€ το σετ). Χαρείτε την καταπληκτική παραλία με την ψιλή λευκή άμμο και τα γαλαζοπράσινα ρηχά νερά. Θυμηθείτε όμως ότι σε υψηλή τουριστικά σεζόν (π.χ. 15Αύγουστος) στον Μπάλο, που είναι και περιοχή natura, βρίσκονται πάνω από 5.000 άτομα, με ότι αυτό συνεπάγεται, σε καθυστερήσεις στο δρόμο, παρκάρισμα, ακριβά νερά-φαγητά και χώρο στην παραλία. Μετά το μπάνιο, πάρτε μια μεγάλη ανάσα, πολύ νερό και κουράγιο κι ανεβείτε σιγά – σιγά την μεγάλη ανηφόρα προς το αυτοκίνητό σας.

Βουτιά no3 - Ελαφονήσι
Διακοπές στα Χανιά - Ελαφονήσι

Εάν κάνετε διακοπές στα Χανιά είναι απίθανο να μην πάτε και στο Ελαφονήσι. Το Ελαφονήσι είναι περίπου 40 χλμ ή 60’ μακριά από την Κίσσαμο. Φτάνετε μέσα από έναν δύσκολο δρόμο, με στροφές, επικίνδυνα σημεία, γκρεμούς και θέα σε φαράγγια. Και αυτή την φορά όμως η παραλία θα σας αποζημιώσει. Ξεκινήστε για το Ελαφονήσι νωρίς. Το μέρος κατακλύζεται από τουρίστες και παρόλο που η παραλία είναι οργανωμένη (σετ ξαπλώστρες ομπρέλα 6-7€) είναι πιθανό να μην βρείτε, αλλά και να παρκάρετε πάρα πολύ μακριά. Λίγο πριν φτάσετε δείτε το γαλάζιο της θάλασσας και το μπλε του ουρανού και φωτογραφήστε το, κυρίως με το μυαλό σας. Η άμμος στην παραλία είναι κατάλευκη και σε κάποια σημεία έχει μια ροζ απόχρωση. 

Επειδή η περιοχή είναι προστατευόμενη, λόγω της ροζ άμμου και της ιδιαίτερης πανίδας στο νησάκι, απαγορεύεται η αμμοληψία. Τα νερά στο Ελαφονήσι είναι αβαθή κι έτσι γίνονται ένας ιδανικός παιδότοπος για μικρούς και μεγάλους. Μετά το μπάνιο και σε μικρή απόσταση από την παραλία, αν έχετε κουράγιο, επισκεφτείτε και το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοσκαλίτισσας. Λέγεται ότι ένα από τα 90 σκαλοπάτια που είναι σκαμμένα στο βράχο και οδηγούν στη κορυφή είναι φτιαγμένο από χρυσό, αλλά μπορούν να το δουν μόνο όσοι πιστεύουν πραγματικά. Σίγουρα πάντως, όλοι μπορούν να δουν την υπέροχη θέα και το απέραντο γαλάζιο από ψηλά στην μονή.

Βουτιά no4 - Φραγκοκάστελο
Διακοπές στα Χανιά - Φραγκοκάστελο

Κατά τις διακοπές στα Χανιά επισκεφτήκαμε το Φραγκοκάστελο. Το Φραγκοκάστελο απέχει 110 χλμ ή 2 ώρες από την Κίσσαμο. Ο δρόμος μετά τον ΒΟΑΚ είναι απαιτητικός, με πολλές κλειστές στροφές και σε πολλά σημεία του με κλίση. Η παραλία του Φραγκοκάστελου είναι ιδανική για οικογένειες και παιδιά, οργανωμένη (5€ το σετ ξαπλώστρες, ομπρέλα), έχει μαγευτική άμμο και ρηχά νερά. Ένα πρόβλημα που μάλλον θα συναντήσετε είναι ο συχνός ενοχλητικός αέρας που μεταφέρει την άμμο με δύναμη. Βάλτε μάσκες, πάρτε τα παιδιά παρέα και πάτε στα βαθειά για να δείτε τον θαυμαστό υποθαλάσσιο κόσμο του μέρους. 

Πίσω ακριβώς από την παραλία, δεσπόζει το παλιό ενετικό κάστρο, όπου ο μύθος λέει ότι στις αρχές του καλοκαιριού, εμφανίζονται τα πρωϊνά οι Δροσουλίτες, τα φαντάσματα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις εκεί μάχες.

Σφακιά

Κατά την επιστροφή σας κάντε μια επίσκεψη στα Σφακιά. Ένα γραφικό χωριουδάκι δίπλα στη θάλασσα, που θυμίζει και αιγαιοπελαγίτικα μέρη, με εξαιρετικές ταβέρνες δίπλα στο κύμα.
Είναι λίγο μακρυά, αλλά αν κάνετε διακοπές στα Χανιά αξίζει τον κόπο να πάτε.

Διακοπές στα Χανιά - Χώρα Σφακίων
Σφακιά
Βουτιά no5 - Σεϊτάν Λιμάνι
Διακοπές στα Χανιά - Σεϊτάν Λιμάνι

Το Σεϊτάν λιμάνι βρίσκεται στα ΒΑ των Χανίων και απέχει 60 χλμ ή 1 ώρα από την Κίσσαμο. Ονομάζεται έτσι από την περίοδο της τουρκοκρατίας και σημαίνει διαβολικό, σατανικό λιμάνι καθώς είναι δυσπρόσιτο από ξηρά και θάλασσα με επικίνδυνα ρεύματα μέσα σ’ αυτήν. Εξαιτίας της πολύ δύσκολης κατάβασης και ανάβασης, αλλά και της πολύ μικρής παραλίας που υπάρχει εκεί, οι περισσότεροι φωτογραφίζουν το τοπίο χωρίς να κατέβουν και να κάνουν μπάνιο. Εμείς όμως, δεν θέλαμε μόνο να φωτογραφήσουμε. Φτάνοντας στο σημείο γύρω στις 9.00 π.μ. ήμασταν από τους πρώτους που κατέβαιναν. 

Πάρτε μαζί σας τα απολύτως απαραίτητα. Σε μια τσάντα πλάτης, φορέστε παπούτσια που δεν γλιστράνε και ξεκινήστε την κατάβαση από το δεξί μονοπάτι (αυτό που είναι στο πάρκινγκ) που είναι το λιγότερο δύσβατο. Προετοιμαστείτε για μια πολύ δύσκολη και σε αρκετά σημεία επικίνδυνη κατάβαση. Τα λάθη δεν είναι επιτρεπτά, ουσιαστικά κινήστε στα βράχια – μονοπάτια ενός γκρεμού, που όπως θα δείτε αργότερα είναι τα ίδια που χρησιμοποιούν και οι κατσίκες. Κατεβαίνοντας όμως θα δείτε πως βρίσκεστε σ’ ένα σημείο μαγικό, που καμιά φωτογραφία δεν μπορεί ν’ αποδώσει την μεγαλοπρέπειά του

Η ακτή έχει πέτρες και άμμο, τα νερά είναι καταγάλανα (προσοχή στα ρεύματα, μην ανοίγεστε πάρα πολύ μακριά) και υπάρχουν και βράχια για βουτιές. Πραγματικά δεν θα θέλετε να βγείτε από αυτή την θάλασσα. Η παραλία φυσικά δεν είναι οργανωμένη και στο πίσω μέρος της υπάρχει μια καντίνα κι ένα ντους. Επειδή τα βράχια και το μονοπάτι είναι πολύ απότομα, η ανάβαση θα δείτε ότι είναι ευκολότερη από την κατάβαση. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε και κατσίκες, οι οποίες είναι απόλυτα εξοικειωμένες με τους ανθρώπους.

Τάφοι Βενιζέλων - Σπίτι Μίκη Θεοδωράκη

Κοντά στην παραλία του Σεϊτάν λιμανιού, βρίσκονται δύο ιστορικά σημεία που αξίζει να τα επισκεφτείτε. Τους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι, όπου η θέα προς το γαλάζιο της θάλασσας και τα Χανιά σου κόβει την ανάσα. Το σπίτι που μεγάλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Γαλατά, που πλέον έχει γίνει μουσείο, αλλά δεν έχει την απαραίτητη σήμανση για να πας. Ρωτήστε τους ντόπιους και θα σας κατατοπίσουν.
Οι διακοπές στα Χανιά, όπως θα διαπιστώσετε, έχουν κι άλλα πράγματα εκτός από υπέροχες παραλίες.

η πόλη των Χανίων

Η πόλη των Χανίων βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ από το Καστέλι ή 40’. Ο χρόνος μπορεί ν’ αυξηθεί έως και το διπλάσιο αν πάτε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Μην επιχειρήσετε να παρκάρετε στο κέντρο της πόλης, δεν θα βρείτε! Πάτε κατευθείαν στο δημοτικό πάρκινγκ της οδού Περίδου, με καλές σχετικά τιμές (1€/ώρα), αλλά με μειονέκτημα ότι κλείνει σχετικά νωρίς το βράδυ (11.00 μ.μ.). 

Η βόλτες στην παραλία της πόλης των Χανίων, αλλά και στον πεζόδρομο που οδηγεί σε αυτήν θα σας μείνουν αξέχαστες. το τζαμί, τα τείχη της πόλης. Ο περίπατος από το παλιό ενετικό λιμάνι με τον επιβλητικό φάρο, στο τζαμί Κιουτσούκ Χασάν με την θεσπέσια πλατεία του και τα τείχη του κάστρου Φιρκά είναι ιδεώδης. Σε όλη την πόλη θα βρείτε εστιατόρια – ταβέρνες για όλα τα γούστα. Εμείς αυτό που ξεχωρίσαμε για τις γεύσεις και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων του ήταν η “Αμφορά”.

Χανιά - Παλιό Λιμάνι
Επιστροφή στην Αθήνα μέσω Ηρακλείου - Κνωσσός - Ενυδρείο

Ενώ ερχόμενοι στην Κρήτη κατεβήκαμε στο λιμάνι των Χανίων, φεύγοντας από το νησί θελήσαμε να το κάνουμε από το λιμάνι του Ηρακλείου. Κι οι λόγοι ήταν δύο: Η Κνωσός και το Ενυδρείο στις Γούρνες. Δυο εκδρομές που τόσο εκπαιδευτικές, αλλά και απολαυστικές ταυτόχρονα.

Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιαστήκαμε μπαίνοντας στο κέντρο του Μινωϊκού πολιτισμού. Πράγματα που μαζί με τα παιδιά διαβάζαμε στην ιστορία μες την χρονιά, ξεδιπλώνονταν μπροστά μας. Οι εικόνες του βιβλίου της ιστορίας με το παλάτι της Κνωσού ζωντάνευαν μπρος τα μάτια μας.

15’ πιο πέρα από το παλάτι της Κνωσού και συνολικά 2.15’ από την Κίσσαμο, απ’ όπου ξεκινήσαμε, είναι το ενυδρείο της Κρήτης. Ένα μεγαλειώδες για τα δεδομένα της χώρας μας έργο, με μεγάλη ποικιλία ψαριών που θα σας μαγέψει, με «πρωταγωνιστές» τους καρχαρίες και τις μέδουσες.

Πριν επιβιβαστούμε στο πλοίο μας στο λιμάνι του Ηρακλείου κάναμε μια μικρή βόλτα στην πόλη και κάτσαμε για την περιβόητη μπουγάτσα στην πλατεία των Λιονταριών.

Διακοπές στα Χανιά τέλος! Επιστροφή στην Αθήνα και στην δημιουργική μας δουλειά. Να κάνουμε τα παιδιά να γελάνε στα πάρτυ τους. Διαλέξτε κι εσείς από το eshop μας την πινιάτα που σας αρέσει.

Scroll to Top