Διακοπές στον Πόρο το Πάσχα

Διακοπές στον Πόρο
Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό. Ακολουθώντας αυτή την ρήση, αποφασίσαμε το φετινό Πάσχα να εκδράμουμε στην ελληνική ύπαιθρο και πιο συγκεκριμένα σε κάποιο νησί. Ψάχνοντας για κοντινά νησιά, καταλήξαμε σ’ ένα, μέχρι τώρα, υποτιμημένο προορισμό: τον Πόρο. Υποτιμημένο, μάλλον, γιατί βρίσκεται δίπλα σε κοσμοπολίτικους και διάσημους προορισμούς, όπως την Ύδρα και τις Σπέτσες.

Η διαδρομή προς τον Γαλατά, το λιμάνι που βρίσκεται απέναντι από τον Πόρο, είναι σχεδόν 200 χλμ και την απόσταση μπορείς να την διανύσεις σε 3μιση ώρες. Η μισή διαδρομή είναι εύκολη και γίνεται στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και η άλλη μισή είναι ένας δύσκολος και επικίνδυνος δρόμος μέχρι τον Γαλατά.

Η διαδρομή, πραγματοποιώντας πολύ μικρές παρακάμψεις, έχει επίσης τρία πολύ γνωστά σημεία ενδιαφέροντος: την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και το Ναύπλιο.

αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Στον πηγαιμό προς τον Πόρο επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Επειδή ήταν Μ. Παρασκευή, ο χώρος άνοιγε μετά τις 11.00 το πρωί. Τα εισιτήρια για την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου κοστίζουν 12€ για τους ενήλικες και 6€ για τα παιδιά.

Στον αρχαιολογικό χώρο δεσπόζει φυσικά το θέατρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Πρόκειται για μοναδικό μνημείο, που απ’ όλους, ειδικούς και μη, χαρακτηρίζεται ως το τελειότερο και διασημότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο, που συνδυάζει την τέλεια ακουστική με την κομψότητα. Ναι, είναι πολλά τα σκαλιά μέχρι την κορυφή του θεάτρου, αλλά αξίζει τον κόπο. Μην παραλείψετε μετά, να επισκεφτείτε και το μουσείο του χώρου που βρίσκεται μεταξύ του θεάτρου και του υπόλοιπου ιερού του Ασκληπιού.

Φεύγοντας από την Αρχαία Επίδαυρο, κατευθυνόμαστε προς τον Γαλατά Τροιζηνίας, γνωστό για το λεμονοδάσος του, το λιμάνι του οποίου είναι απέναντι από τον Πόρο.

Η διαδρομή με το φέρρυ διαρκεί λίγα λεπτά και κοστίζει 10€ για 2 ενήλικες, 2 παιδιά και το αυτοκίνητο.

Το νησί 

Η πρώτη επαφή με τον Πόρο είναι εκπληκτική. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο νησί, με έναν πολύ μεγάλο παραλιακό δρόμο, πολλά μαγαζάκια για δώρα, σουπερ μάρκετ, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία και παγωτατζίδικα. Η περιοχή αυτή ονομάζεται και Πούντα. Ο περίπατος από τη μία άκρη έως την άλλη της Πούντας, είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικός κι ευχάριστος, καθώς η θάλασσα είναι στο πλάι σου, και διαρκεί περίπου 20’.

Στην Πούντα ξεχωρίσαμε και φάγαμε στο Ιταλικό “Macaroni & more” και στο εστιατόριο “Απάγκιο”. Για γλυκό και παγωτό, το καλύτερο με διαφορά μαγαζί ήταν του “Βεσσαλά”

διακοπές στον Πόρο
διακοπές στον Πόρο

Κατά τις διακοπές στον Πόρο, εκτός από τον παραλιακό δρόμο, όταν είστε στο ύψος του μνημείου των πεσόντων του νησιού, μην ξεχάσετε να στρίψετε προς τα στενά για ν’ ανεβείτε ως το ρολόι. Στην διαδρομή θα συναντήσετε πανέμορφα και καλοδιατηρημένα αρχοντικά σπίτια, όμορφες εκκλησιές και στο τέλος της ανηφόρας το ρολόι. Μην αποθαρρυνθείτε από την δύσκολη διαδρομή και τα πολλά σκαλιά. Η θέα του Πόρου και του Γαλατά θα σας αποζημιώσει.

διακοπες στον Πορο
Που να μείνετε

Στην πολυσύχναστη περιοχή από το λιμάνι ως το τέλος της Πούντας υπάρχουν πλήθος καταλυμάτων για να μείνετε. Εμείς όμως θελήσαμε κάτι πιο ήσυχο και απόμερο. Προσπερνώντας την Πούντα, απέναντι από το Ασκέλι και το Μοναστήρι είναι το airbnb της Τζένης. Όταν το βρήκαμε και εγκατασταθήκαμε, μείναμε άφωνοι με το πόσο τέλεια θέα διαθέτει. Η θέα στο μπαλκόνι μπορεί να σε καθηλώσει για ώρες, αγναντεύοντας την θάλασσα. Ότι λέξεις και να χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει αυτή την θέα, δεν φτάνουν. Γι αυτό ας μείνουμε στην φωτογραφία. Το διαμέρισμα επίσης, είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, με γούστο, πολύ μεράκι, προσωπικές πινελιές και διαθέτει ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος κι ακόμα παραπάνω. Η Τζένη ήταν ευγενικότατη, πολύ εξυπηρετική και πρόθυμη, γνώστης του τόπου, όπου έζησε όλα της τα καλοκαίρια και ειδικός στο πεδίο του τουρισμού, καθώς δούλεψε πολλά χρόνια σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας. Αν έπρεπε να συστήσουμε μόνο ένα πράγμα από τον Πόρο, αυτό θα ήταν “το σπίτι της Τζένης”

διακοπές στον Πόρο

Η Τζένη μας είπε να κάνουμε την περιφορά του Επιταφίου στο Μοναστήρι του νησιού και την Ανάσταση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικού στο Νεώρειο. Εάν βρεθείτε Πάσχα για διακοπές στον Πόρο, προτείνουμε να κάνετε κι εσείς τα ίδια!

Το Πάσχα

Στο Μοναστήρι θα κάνετε ίσως την κατανυκτικότερη περιφορά Επιταφίου της ζωής σας. Οι καλόγριες τραγουδούν το «γλυκύ μου έαρ» περπατώντας σε δρόμους μες τη φύση και το δάσος που περιβάλλουν το μοναστήρι, φτάνοντας σχεδόν στην θάλασσα, με τους εκατοντάδες πιστούς, κρατώντας πένθιμα κεριά στα χέρια, να συμπληρώνουν μαγευτικές στιγμές που θα σας μείνουν αξέχαστες. Μην πάτε την τελευταία στιγμή στον Επιτάφιο, θα παρκάρετε αρκετά μακριά από το Μοναστήρι. Το τελευταίο ισχύει και για την Ανάσταση, να πάτε μια ώρα τουλάχιστον νωρίτερα.

Πάσχα στον Πόρο

Το Κ.Ε. Ναυτικού αποτελείται από μια λιθόκτιστη διώροφη οικοδομή που χτίστηκε στα μισά του 19ου αιώνα και προοριζόταν για θερινό ανάκτορο του βασιλιά Όθωνα, ενώ σήμερα, κυρίως, φιλοξενεί αξιωματικούς του ναυτικού κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Στον μεγάλο προαύλιο χώρο αυτού του κτίσματος γίνεται η Αναστάσιμος ακολουθία και από ταράτσα του εκτοξεύουν τα βεγγαλικά μετά το «Χριστός Ανέστη» δημιουργώντας ένα υπερθέαμα που θα το απολαύσετε με την ψυχή σας. Την ημέρα του Πάσχα, όλες οι ταβέρνες του νησιού ψήνουν τον παραδοσιακό οβελία. Διαλέξτε κάποια και μετά κάντε μια μεγάλη βόλτα για να χωνέψετε!

Ανάσταση στον Πόρο
Μονοήμερη στην Ύδρα

Την δεύτερη μέρα του Πάσχα, μια μέρα πριν φύγουμε από τον Πόρο, αποφασίσαμε να πάμε σ’ ένα από τα κοντινά και δημοφιλή νησιά, την Ύδρα. Εκεί μπορείτε να πάτε είτε από θαλάσσης, με τα «δελφίνια» που περνούν καθημερινά από τον Πόρο, είτε οδικώς από Γαλατά έως Μετόχι απ’ όπου επιβιβάζεστε σε πλοιάρια για την Ύδρα. Ο οικονομικότερος τρόπος είναι ο δεύτερος.

Είναι γνωστό ότι στην Ύδρα απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Αντί αυτών μπορείτε να ανεβείτε στα πανέμορφα γαϊδουράκια/μουλαράκια ή να χρησιμοποιήσετε τα θαλάσσια ταξί.

Το νησί θα το λατρέψετε για την κοσμοπολίτικη αύρα και την αρχιτεκτονική του. Τα αρχοντικά των καπεταναίων, αλλά και των καλλιτεχνών βρίσκονται παντού. Η γραφικότητα του νησιού είναι μοναδική. Περπατήστε το όσο αντέχετε, κι ακόμα παραπάνω. Το αξίζει.

Επιστροφή στην Αθήνα

Την επόμενη μέρα, τελειώνουν οι διακοπές στον Πόρο και αναχωρούμε από το νησί για την Αθήνα. Με δυο ενδιάμεσες μικρές στάσεις. Το Ναύπλιο με τα φανταστικά σοκάκια του, το Παλαμήδι και το Μπούρτζι και τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Στο δεύτερο σταθήκαμε άτυχοι, καθώς ήταν πρωτομαγιά και ήταν κλειστός. Τα χωράφια όμως στην τελευταία ευθεία για τις Μυκήνες ήταν κατάφυτα και ανθισμένα. Έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε το μαγιάτικο στεφάνι με το οποίο στολίσαμε το σπίτι και το εργαστήρι όπου φτιάχνουμε τις πινιάτες μας.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε και για υπόλοιπα ταξίδια μας

Scroll to Top