Ταξίδι στο Ζάγκρεμπ

Το ταξίδι στο Ζάγκρεμπ αποδείχτηκε από τα πιο αγαπημένα μας. Έχει ψηφιστεί άλλωστε η πιο ωραία στολισμένη πόλη της Ευρώπης για τα Χριστούγεννα κι εμείς πήγαμε ακριβώς εκείνη την περίοδο!

Η πόλη:

Το Ζάγκρεμπ είναι μια πανέμορφη πόλη, με τα σημεία ενδιαφέροντος να είναι στο κέντρο της πόλης και έτσι μπορεί να περπατηθεί σχετικά εύκολα. Χωρίζεται στην πάνω και κάτω πόλη. Το όριο αυτών είναι η κεντρική πλατεία της πόλης: η πλατεία Μπαν Γιόζιπ Γέλασιτς (Josip Jelačić).

Τι να δείτε:

Κάντε την πρώτη σας βόλτα ξεκινώντας από το κάτω μέρος της πλατείας (στον δρόμο όπου περνούν τα τραμ) φτάνοντας μέχρι τον σταθμό των τρένων.
Στην διαδρομή σας θα βρείτε τρία υπέροχα, καλοσυντηρημένα, καταπράσινα πάρκα: το Park Zrinjevac, το Park Josipa Jurja Strossmayera και το King Tomislav. Στο τελευταίο κατά τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί και ένα πάρα πολύ μεγάλο παγοδρόμιο… απολαύστε τα!

Με αφετηρία πάλι την πλατεία Μπαν Γιόζιπ Γέλασιτς, αυτή την φορά ξεκινήστε την βόλτα σας από την πάνω πλευρά (πεζόδρομος) και περιηγηθείτε στην άνω πόλη.
Την περίοδο των γιορτών η περιοχή εκεί είναι μαγευτική. 
Πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές με στολίδια, ζεστό κρασί, φαγητό, γλυκά, σοκολάτες κ.α. Όλα αυτά με θέα το Ζάγκρεμπ από ψηλά.
Επίσης, στην περιοχή αυτή θα βρείτε δύο εμβληματικές εκκλησίες: τον καθεδρικό ναό του Ζάγκρεμπ, που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα γοτθικού ρυθμού και είναι το ψηλότερο κτίριο στην Κροατία. Μην μείνετε μόνο στο να θαυμάσετε το εξωτερικό του ναού. Το εσωτερικό είναι ακόμα καλύτερο! Λίγο πιο πέρα θα βρείτε και την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, μάλλον το χαρακτηριστικότερο αξιοθέατο της Κροατίας. Την εκκλησία με την πολύχρωμη σκεπή και το οικόσημα του Ζάγκρεμπ και της Κροατίας.

Στην πάνω πόλη του Ζάγκρεμπ μπορείτε να επισκεφθείτε και τα μουσεία της φυσικής ιστορία, των ανακτόρων κ.α., προεξάρχοντος του Μουσείου διαλυμένων σχέσεων (broken relationship) με είσοδο περίπου 2€ το άτομο, όπου τα εκθέματα αποτελούνται από αντικείμενα που δώρισαν πρώην εραστές!

Στην πάνω πόλη μπορείτε να φτάσετε με ακόμα δύο τρόπους. Από το τούνελ Gric, που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Β’ Π.Π. για να προστατευτούν οι κάτοικοι από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων (οι κροάτες ήταν σύμμαχοι των ναζί) και κατά τον πρόσφατο εμφύλιο με τους Σέρβους στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Επίσης μπορείτε να φτάσετε στην άνω πόλη κι απ’ το τελεφερίκ που βρίσκεται πριν την πλατεία Γιέλασιτς και κάνει την μικρή διαδρομή σε δευτερόλεπτα.

Κατά το ταξίδι στο Ζάγκρεμπ μια “επιβεβλημένη” επίσκεψη είναι 15′ λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης (περίπου 5 χλμ) όπου βρίσκεται το Μάξιμιρ (Maksimir).
Εκεί θα βρείτε το ομώνυμο στάδιο της Δυναμό Ζάγκρεμπ, απ’ όπου ξεκίνησε κι ο πρόσφατος εμφύλιος πόλεμος (επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Δυναμό Ζάγκρεμπ – Ερυθρού Αστέρα), αλλά κι ένα καταπληκτικό πάρκο απέναντι, μέσα στο οποίο ξεφεύγεις και γαληνεύεις βλέποντας τις 5 λίμνες, τα μικρά δάση, τα φανταστικά μονοπάτια του και γενικά την χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενείται εκεί.

 

Κοντά στην είσοδο του πάρκου λειτουργεί και ζωολογικός κήπος.
Σας προτείνω όμως να επισκεφτείτε πρώτα το πάρκο κι αν μετά σας μείνει κουράγιο από το περπάτημα να πάτε και στον ζωολογικό κήπο.

Που να φάτε:

Στους δρόμους που οδηγούν από την πάνω πόλη στην πλατεία Γιέλασιτς, υπάρχουν πλήθος εστιατορίων, αλλά και φαστ φουντ που μπορείτε να φάτε. Δεν θα πληρώσετε πάνω από 45€ για τέσσερα άτομα

φαγητο ζαγκρεμπ
Για τους οδηγούς:

Στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, αλλά και τουλάχιστον 4 χλμ περιμετρικά αυτής, η στάθμευση είναι ελεγχόμενη. Στέλνεις sms σ’ εναν αριθμό και πληρώνεις με την ώρα την θέση που πάρκαρες στο δρόμο. Οι διαδρομές στην πόλη όμως μπορούν να γίνουν πανεύκολα και με τραμ, μια που το δικτυο είναι μεγάλο και τα δρομολόγια πυκνότατα. Μια ημερήσια κάρτα για όλα τα τραμ κοστίζει 4€.
Η διαδρομή από τα σύνορα Σερβίας – Κροατίας έως Κροατίας – Σλοβενίας, γίνεται σ’ εναν σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο, όπου η οδήγηση είναι εύκολη και ξεκούραστη, χωρίς επικίνδυνες στροφές και κλίσεις στο δρόμο. Τα όρια ταχύτητας είναι 130 χλμ.

Διόδια:

Περίπου 40€ σε διόδια κοστίζει όλη η διαδρομή σύνορα Σερβίας – Κροατίας και σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας και πίσω. Μπορείτε να πληρώνετε και με €.
Νόμισμα:
1 € είναι περίπου 7,5 Κούνα Κροατίας (HRK).
Κινητά τηλέφωνα:
Η Κροατία είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται περιαγωγή δεδομένων για να λειτουργήσετε το τηλέφωνό σας. Κλήσεις, sms και ότι άλλο κάνετε από το κινητό σας έχει ακριβώς την χρέωση που θα είχε και στην Ελλάδα.
Τοπική ώρα:
-1 από την ώρα Ελλάδας.

Έγγραφα για τη διέλευσή σας στα σύνορα:

Ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες για ενήλικες και για παιδιά που έχουν κλείσει τα 12 τους χρόνια.
Διαβατήριο για τα μικρότερα παιδιά, μια που δεν μπορούν να εκδώσουν ταυτότητα. Το παράβολο για το διαβατήριο κοστίζει περίπου 75€.
Πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο. Ζητήστε από την ασφαλιστική σας να την εκδώσει και να σας την ταχυδρομήσει δωρεάν.
Για την σωστή διαχείριση του χρόνου σας, υπολογίστε καθυστερήσεις 10-20’ στα σύνορα από τις ουρές των οχημάτων.

Προηγούμενες στάσεις του ταξιδιού:

στην Βόρεια Μακεδονία / Σκόπια
στην Σερβία / Βελιγράδι και Νις
Συνεχίστε το ταξίδι:
στην Σλοβενία / Λουμπλιάνα
στην Βουλγαρία / Σόφια

συνορα κροατιας
Scroll to Top