ταξίδι στην Σόφια Βουλγαρία

Ταξίδι στην Σόφια / Road Trip στα Βαλκάνια (Part 5)

Ταξίδι στην Σόφια

ταξίδι στην Σόφια

Το ταξίδι στην Σόφια ήταν ο τελευταίος σταθμός του οδικού μας ταξιδιού στα Βαλκάνια πριν την επιστροφή μας στην Ελλάδα.

Η πόλη:

Η Σόφια είναι μεγάλη σε μέγεθος, με πολλά αστικά πάρκα, περίτεχνα κτίρια, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες κι έναν πεζόδρομο με πολλά μαγαζιά.

Τι να δείτε:

Περπατώντας τις κεντρικές λεωφόρους της πόλης: Todor Alexandrov και Knyaz Alexandrar I μπορείτε να δείτε τα περισσότερα μεγαλεπήβολα κτίρια της πόλης, όπως το κτίριο της κυβέρνησης, το αρχαιολογικό μουσείο, την εθνική πινακοθήκη, το θέατρο του στρατού και τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, την ρώσικη εκκλησία και κυρίως τον εντυπωσιακό καθεδρικό του Αγίου Alexandar Nevski. Η φωτογράφηση εντός το ναού κοστίζει 5€ και η βιντεοσκόπηση 10€.

Αφήστε για το τέλος της βόλτας την οδό Vitosha. Έναν μακρύ πεζόδρομο όπου θα βρείτε μαγαζιά με σουβενίρ, με ρούχα, αλλά και πολλά εστιατόρια.

Πού να φάτε:

Στον πεζόδρομο της Vitosha υπάρχουν εστιατόρια, φαστ φουντ, ακόμα και σουβλατζίδικα. Διαλέξτε ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Κόστος για 4 άτομα: 40€.

Για τους οδηγούς:

Στο κέντρο της Σόφιας η στάθμευση είναι παντού ελεγχόμενη. Υπάρχουν ιδιωτικά πάρκινγκ για ν’ αφήσετε το αυτοκίνητό σας (1€ / ώρα). Η πόλη έχει πυκνό δίκτυο τραμ, αλλά και μετρό.

Η διαδρομή από τα σύνορα Σερβίας – Βουλγαρίας και Βουλγαρίας – Ελλάδας (Προμαχώνας), γίνεται, κατά το ήμισυ, σ’ έναν σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο, όπου η οδήγηση είναι εύκολη και ξεκούραστη, χωρίς επικίνδυνες στροφές και κλίσεις στο δρόμο. Τα όρια ταχύτητας εκεί είναι 120 – 130 χλμ.

Για το υπόλοιπο μισό η διαδρομή γίνεται σε δρόμο μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση χωρίς διάζωμα στη μέση, με λίγες επικίνδυνες στροφές. Μην δοκιμάσετε να υπερβείτε τα όρια ταχύτητας (50-70 χλμ), ούτε να κάνετε παράτυπες προσπεράσεις. Υπάρχουν κάμερες παντού και πολλά μπλόκα της αστυνομίας που σταματούν κάθε παραβάτη. Τα πρόστιμα σε σοβαρές παραβάσεις (π.χ. όρια ταχύτητας) μπορεί να φτάσουν και τα 200€.

Διόδια:

Αγοράστε μετά τα σύνορα με την Σερβία βινιέτα. Κοστίζει 5€ για μια μέρα και είναι η οικονομικότερη που μπορείτε ν’ αγοράσετε.
Νόμισμα:
1€ είναι περίπου 2 λέβα Βουλγαρίας (BGN).
Κινητά τηλέφωνα:
Η Βουλγαρία είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται περιαγωγή δεδομένων για να λειτουργήσετε το τηλέφωνό σας. Κλήσεις, sms και ότι άλλο κάνετε από το κινητό σας έχει ακριβώς την χρέωση που θα είχε και στην Ελλάδα.
Τοπική ώρα:
Οι ώρες Ελλάδας και Βουλγαρίας συμπίπτουν.

Έγγραφα για τη διέλευσή σας στα σύνορα:
Ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες για ενήλικες και για παιδιά που έχουν κλείσει τα 12 τους χρόνια.
Διαβατήριο για τα μικρότερα παιδιά, μια που δεν μπορούν να εκδώσουν ταυτότητα. Το παράβολο για το διαβατήριο κοστίζει περίπου 75€.
Πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο. Ζητήστε από την ασφαλιστική σας να την εκδώσει και να σας την ταχυδρομήσει δωρεάν.
Για την σωστή διαχείριση του χρόνου σας, υπολογίστε καθυστερήσεις 10-20’ στα σύνορα από τις ουρές των οχημάτων.

Προηγούμενες στάσεις του ταξιδιού:
στην Βόρεια Μακεδονία / Σκόπια
στην Σερβία / Βελιγράδι και Νις
στην Κροατία / Ζάγκρεμπ
στην Σλοβενία / Λουμπλιάνα

ταξίδι στην Βουλγαρία
Scroll to Top