Τι είναι η πινιάτα – Χρήσιμες πληροφορίες 

Τι είναι η πινιάτα
τι ειναι η πινιατα
τι είναι η πινιάτα; Η πινιάτα είναι μια χάρτινη, χειροποίητη κατασκευή, διακοσμημένη με χρωματιστό γκοφρέ χαρτί. Είναι παραγεμισμένη με καραμέλες, γλειφιτζούρια, γλυκίσματα, μικροδωράκια κ.α. Στα ιταλικά, απ’ όπου πήρε τ’ όνομά της, η piniata σημαίνει εύθραυστο δοχείο και αυτό ακριβώς είναι.
Η ιστορία της πινιάτας

Πιστεύεται, ότι η καταγωγή της προέρχεται από την Κίνα και με τα χρόνια διαδόθηκε και σε άλλες χώρες όπως Μεξικό, Ισπανία, Λατινική Αμερική κ.ά. Η κινέζικη εκδοχή αναφέρει πως την πινιάτα την χρησιμοποιούσαν Ανήμερα Πρωτοχρονιάς και είχε σχήμα αγελάδας ή βοδιού. Ήταν γεμισμένη με πέντε ειδών σπόρων και στολισμένη με πολύχρωμα σύμβολα και λουλούδια, που συμβόλιζαν ευχές για μια ευνοϊκή νέα χρονιά. Αφού την χτυπούσαν με χρωματιστά ραβδιά και την έσπαγαν ότι έμενε το έκαιγαν και το φυλούσαν για καλή τύχη.

Το 13ο αιώνα η πινιάτα φτάνει στην Ιταλία, όπως αναφέρεται και στην ιστορία, από τον περιηγητή Μάρκο Πόλο. Εκείνος, επέστρεφε από το ταξίδι του στην Κίνα. Οι Ιταλοί ξεκινήσανε μια δική τους παράδοση που αντί για σπόρους τη γέμιζαν με γλυκίσματα, κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια, η παράδοση αυτή μεταφέρθηκε στην Ισπανία, όπου την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής γιορταζόταν το έθιμο της πινιάτας. Τέλος, οι Ισπανοί στις αρχές του 16ου αιώνα, την έφεραν στη χώρα του Μεξικού, όταν διαπίστωσαν προς έκπληξή τους ότι οι Μεξικανοί είχαν ήδη ένα παρόμοιο έθιμο.

Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, οι Αζτέκοι τοποθετούσαν ένα πήλινο δοχείο διακοσμημένο με χρωματιστά φτερά και πούπουλα πάνω σε ένα στύλο του ναού και το έσπαγαν με ραβδιά. Τα αντικείμενα που έπεφταν από μέσα ήταν προσφορά στο θεό του ήλιου και του πολέμου. Κάτι ανάλογο φημολογείται πως ήταν και ένα παιχνίδι των Μάγια που είχε παρόμοια διαδικασία. Οι συμμετέχοντες, δηλαδή, με δεμένα μάτια χτυπούσαν με ραβδιά ένα πήλινο δοχείο και το έσπαγαν.

τι είναι η πινιάτα
Σχέδια για πινιάτες

Από τα πρώτα σχέδια πινιάτας ήταν ένα πολύχρωμο γαϊδουράκι που διαδόθηκε ευρέως κυρίως στο Μεξικό και την Λατινική Αμερική. Πλέον, στην Ευρώπη και την Ελλάδα το ξενόφερτο αυτό έθιμο της πινιάτας, θεωρείται η διασκεδαστικότερη στιγμή των παιδικών πάρτυ.

Τώρα που μάθατε τι είναι η πινιάτα, πρέπει επίσης να ξέρετε ότι ζωάκια, καρτούν, παιδικοί ήρωες, κτίρια και ότι άλλο φανταστούν και αγαπούν τα παιδιά γίνεται πινιάτα. Την πινιάτα μπορείτε να την φτιάξετε και μόνες σας, με την βοήθεια του αντίστοιχου άρθρου του blog μας ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 761 3572 / 693 272 5735 και το [email protected] και να παραγγείλετε να σας φτιάξουμε το σχέδιο που θέλετε.

Όσοι διάβασαν αυτό το άρθρο ενδιαφέρθηκαν να διαβάσουν και αυτά:
– Πως φτιάχνω μια πινιάτα
– Πως παίζεται η πινιάτα
– Θεματικό πάρτυ γενεθλίων

Scroll to Top