Ταξίδι στο Βελιγράδι και τη Νις - Σερβία

Βελιγράδι

Κάνουμε το πολυπόθητο ταξίδι στο Βελιγράδι, συνεχίζοντας την εκδρομή μας στα Βαλκάνια

 Η πόλη:

Το Βελιγράδι είναι αρκετά μεγάλη και πολύ γοητευτική πόλη, με τα σημεία ενδιαφέροντος να είναι σχετικά “απλωμένα” μες την πόλη.

ταξίδι στο Βελιγράδι
Τι να δείτε:


Το κέντρο της πόλης θεωρείται η οδός Μιχάηλα (Kneza Mihaila). Ένας πεζόδρομος με εκπληκτικά κτίρια περασμένων εποχών, μαγαζιά για όλα τα γούστα και απ’ όλες τις γνωστές φίρμες, εστιατόρια, υπαίθριο φαγητό (σάντουιτς με λουκάνικα, μπιφτέκια, λουκουμάδες, αλλά και την χαρακτηριστική “καμινάδα” με γέμιση πραλίνα κλπ). Εκεί μπορείς ν’ ακούσεις μικρά υπαίθρια μουσικά γκρουπ να ξεσηκώνουν τους περαστικούς με ρυθμούς Κουστουρίτσα ή και “Zorbas”.

Στη μία άκρη του πεζόδρομου έχει ένα mall και μετά απ’ αυτό είναι το Κάστρο του Βελιγραδίου, πίσω από την πύλη του οποίου κρύβεται το απέραντο πάρκο Καλεμεγκτάν (Kalemegdan Donji grad).

ταξίδι στο Βελιγράδι

Στην άλλη άκρη του πεζόδρομου είναι η πλατεία Δημοκρατίας, και μετά από 10-15′ περπάτημα και ερωτήσεις σε ντόπιους (ή με gps) θα φτάσεις στην γραφική – πολύχρωμη γειτονιά του Βελιγραδίου: Σκαντάρλια (Skadarlija). Εκεί στο κεντρικό πεζόδρομο και στους καθέτους αυτού θα βρεις πλήθος μπαρ, πολλά εστιατόρια και πιτσαρίες. Το παρομοιάζουν με την Πλάκα της Αθήνας. Δεν συμφωνώ. Η Πλάκα είναι πολύ ωραιότερη!

ταξίδι στο Βελιγράδι - Σκαντάρλια
Ο Άγιος Σάββας

4 χλμ μακριά από το κέντρο του Βελιγραδίου, βρίσκεται η μεγαλύτερη χριστιανορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο: ο Άγιος Σάββας. Μεγαλοπρεπής, εμβληματική, μοναδικής ομορφιάς κτίριο, φαίνεται από μεγάλη απόσταση και την περίοδο που την επισκεφτήκαμε (αρχές 2020) ήταν υπό αναστήλωση και μόνο μια υπόγεια κρύπτη ήταν επισκέψιμη στο εσωτερικό της. Το πάρκινγκ στους δρόμους της γύρω περιοχής είναι ελεγχόμενο.

ταξίδι στο Βελιγράδι - Άγιος Σάββας

Κατά το ταξίδι στο Βελιγράδι και 6 χλμ μακριά από το κέντρο της πόλης, μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο της Γιουγκοσλαβικής ιστορίας. Εκεί θα δεις την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας από το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου έως την διάλυσή της το 1992. Ιστορικές σημαίες, παλιά εργαλεία, μακέτες για κτίρια, παραδοσιακά ρούχα, προτομές του Λένιν, του Μαρξ, αλλά και φωτογραφίες με την βασίλισσα της Αγγλίας. Όλα αυτά που συνθέτουν την σχεδόν πενηντάχρονη διαδρομή ενός κράτους με πολλές εθνότητες, που διακρίθηκε σε πολλούς τομείς, υπό την καθοδήγηση, κυρίως, του Τίτο, το μαυσωλείο του οποίου βρίσκεται στο τέλος του μουσείου. Παρκάρετε ελεύθερα στον δρόμο που οδηγεί στο μουσείο. Η είσοδος για 2 ενήλικες και 2 παιδιά είναι 4€.

Αν είστε φαν του ποδοσφαίρου, πολύ κοντά στο μουσείο Γιουγκοσλαβικής ιστορίας και 5 χλμ μακριά από το κέντρο της πόλης βρίσκονται τα στάδια του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν.

ταξίδι στο Βελιγράδι - Ερυθρός Αστέρας
Που να φάτε:


Κατά το ταξίδι στο Βελιγράδι μπορείτε να φάτε στην knez Mihaila και κυρίως στους κάθετους ή προς αυτήν δρόμους, όπου υπάρχουν πολλά εστιατόρια με τοπικές γεύσεις. Στον πεζόδρομο της Skadarlija επίσης θα βρείτε πολλές επιλογές για φαγητό. Για 4 άτομα θα πληρώσετε περίπου 35€.

Νις

Δεν επισκεφτήκαμε την πόλη της Νις, αλλά δύο σημαντικά αξιοθέατα, περιφερειακά αυτής: Τον πύργο των κρανίων (scull tower) και το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης “Ερυθρός Σταυρός”.
Ο πύργος των κρανίων “χτίστηκε” από τους τούρκους το 1809. Τον έφτιαξαν με τα κεφάλια 1000 περίπου επαναστατημένων Σέρβων, απ’ τα οποία, για διάφορους λόγους, σήμερα υπάρχουν τα 50 αυτών εκεί.
Υπάρχει μεγάλο πάρκινγκ (δωρεάν) κοντά στον πύργο για να παρκάρετε και το εισιτήριο είναι 2€ για τους ενήλικες και 1,5€ για τα παιδιά.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ερυθρού Σταυρού


στη Νις “λειτούργησε” ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά την διάρκεια του Β’Π.Π. κι εκεί δολοφονήθηκαν πάνω από 10.000 άνθρωποι. Είναι πολύ καλά διατηρημένο με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων που υπέφεραν εκεί. Το μουσείο σκοπό έχει να μας υπενθυμίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος και κυρίως να σηματοδοτήσει την ανάγκη να μην επιτρέψουμε να ξαναγίνουν τέτοιες θηριωδίες. 

Αισθάνεσαι μεγάλος δέος και συγκίνηση όταν περνάς από την πύλη, τις σκοπιές με τα συρματοπλέγματα, τα μικρά κελιά, τους κοιτώνες και τους χώρους που περνούσαν τις μαύρες μέρες τους οι εκεί βασανισμένοι. Υπάρχουν φόρμες εργασίας με την εβραϊκή πεντάλφα, τα έγγραφα που είχαν οι ναζί για τους κρατούμενους, φωτογραφίες με αποστεωμένους φυλακισμένους και άλλες με ομαδικούς τάφους, κρανία κλπ.

Υπάρχει μεγάλο πάρκινγκ (δωρεάν) έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και το εισητήριο είναι 2€ για τους ενήλικες. Τα παιδιά μπαίνουν δωρεάν.

Εφόσον κρίνετε ότι τα παιδιά σας είναι σκόπιμο να δουν την σκοτεινή πλευρά της ζωής, προετοιμάστε τα κατάλληλα. Και στα δύο μνημεία υπάρχουν σημεία και εικόνες που προκαλούν φρίκη ακόμα και σε ενήλικες.

Για τους οδηγούς:


Η στάθμευση στο κέντρο του Βελιγραδίου, αλλά και σε ακτίνα τουλάχιστον 4 χλμ απ’ αυτό, είναι ελεγχόμενη. Στέλνεις sms σ’ εναν συγκεκριμένο αριθμό και πληρώνεις με την ώρα. Για την καρδιά του Βελιγραδίου, επειδή οι θέσεις στο δρόμο είναι ακόμα κι έτσι δυσεύρετες, μια σίγουρη λύση είναι το πολυώροφο ιδιωτικό Garage Obilićev venac, όπου είναι ανοικτό όλο το 24ωρο και χρεώνει περίπου 1€ / ώρα στάθμευσης.

Η διαδρομή από τα σύνορα Σκοπίων – Σερβίας και Σερβίας – Κροατίας αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας. Εύκολη και απροβλημάτιστη η οδήγηση.
Στην Σερβία, κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Μάρτιο είναι υποχρεωτικά τα χειμερινά λάστιχα (ή all weather). Σε περίπτωση ελέγχου το πρόστιμο είναι 170€. Την περίοδο που την επισκεφτήκαμε (τέλος Δεκεμβρίου 2019, αρχές Ιανουαρίου 2020) είχε χιόνι και πάγο στις εθνικές οδούς και πάγο στις πόλεις κάθε πρωί.

Διόδια:


Από τα σύνορα Σκοπίων – Σερβίας έως και τα σύνορα Σερβίας – Κροατίας και από το σύνορα Κροατίας Σερβίας έως και τα σύνορα Σερβίας – Βουλγαρίας το κόστος των διοδίων είναι κάτι παραπάνω από 2.000 σερβικά δηνάρια, περίπου 17€. Μπορείτε να πληρώνετε τα διόδια και με ευρώ.
Νόμισμα:
1 € είναι περίπου 120 δηνάρια Σερβίας (RSD).
Κινητά τηλέφωνα:
Η Σερβία δεν είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου απαιτείται περιαγωγή δεδομένων για να λειτουργήσετε το τηλέφωνό σας. Αυτό στην Vodafone, για παράδειγμα, κοστίζει 12,5€ την ημέρα. Διαφορετικά ενεργοποιήστε την λειτουργία πτήσης πριν τα σύνορα και χρησιμοποιήστε τα ελεύθερα wifi που θα βρείτε στο δρόμο σας.
Τοπική ώρα:
-1 από την ώρα Ελλάδας.

Έγγραφα για τη διέλευσή σας στα σύνορα:
Ταυτότητα νέου τύπου
με λατινικούς χαρακτήρες για ενήλικες και για παιδιά που έχουν κλείσει τα 12 τους χρόνια.
Διαβατήριο για τα μικρότερα παιδιά, μια που δεν μπορούν να εκδώσουν ταυτότητα. Το παράβολο για το διαβατήριο κοστίζει περίπου 75€.
Παρόλο που η Σερβία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., η ταυτότητα αρκεί για να διέλθετε τα σύνορά της.
Πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο. Ζητήστε από την ασφαλιστική σας να την εκδώσει και να σας την ταχυδρομήσει δωρεάν.
Για την σωστή διαχείριση του χρόνου σας, υπολογίστε καθυστερήσεις 10-20’ στα σύνορα από τις ουρές των οχημάτων.

Προηγούμενες στάσεις του ταξιδιού:
στην Βόρεια Μακεδονία / Σκόπια
Συνεχίστε το ταξίδι:
στην Κροατία / Ζάγκρεμπ
στην Σλοβενία / Λουμπλιάνα
στην Βουλγαρία / Σόφια

ταξίδι στο Βελιγράδι - Σύνορα Σερβίας
Σας άρεσε το άρθρο;
5/5
Scroll to Top